top of page
  • hribaranita

Recept za domač borovničev liker

Kot ste lahko ugotovili na naših straneh, so borovnice res prava mala zakladnica vitaminov, antioksidantov in ostalih za zdravje koristnih snovi, zato jih poskušajmo uživati čim več – med sezono predvsem sveže, pripravimo si jih tudi za ozimnico, ko svežih ni na voljo, tokrat pa si jih bomo privoščili v tekoči obliki.


Vsem so dobro poznane borovnice namočene v žganje, ki so po prepričanju nekaterih – predvsem moških – čudežna zdravilna kombinacija, saj naj bi pomagale pri vsaki bolezni ali vsaj blažji tegobi, a je to kljub vsemu še vedno tipična žgana pijača in kot taka za mnoge premočna tako po okusu kot tudi po vsebnosti alkohola. Kot alternativo v današnjem predlogu ponujam recept za domač liker iz ameriških borovnic s katerim med sezono radi postrežemo strankam in našim zvestim obiračem, da jih malo »pocrkljamo«. A kaj, ko takrat ni časa, da bi ga skuhali! Zato se kuhanja lotimo kar pozimi (borovice iz skrinje so ravno tako dobre – svežih tako ali tako prehitro zmanjka) in to v večjih količinah. Stranke me pogosto sprašujejo, katero vino naj uporabijo – belo ali rdeče, je pa to v bistvu čisto vseeno – kateregakoli imate ravno pri roki bo čisto v redu. Tudi barva likerja je v obeh primerih enaka, saj za njo poskrbijo borovnice.



Potrebne sestavine za 2,5l likerja: 2l belega ali rdečega vina 1/2l ruma 3 vanili sladkorje ali 1 strok vanilje 500g sladkorja 500g svežih ali zmrznjenih ameriških borovnic


Potrebni pripomočki:

Večji lonec

Čiste steklene steklenice (priporočam prozorne zaradi lepe barve)

Zamaški za steklenice

Zajemalka

Lij


Postopek:

Vse sestavine razen ruma stresemo v večji lonec, zmešamo skupaj in prekuhamo. Vre naj približno 5 minut na zmernem ognju, drugače borovnice preveč razpadejo in liker postane moten. Ko liker vre, na površju nastane kar precej pene, kar je popolnoma normalen pojav. Da ne kazi izgleda, jo potem, ko je liker kuhan, mirne duše nežno postrgamo z žlico ali penovko. Ko se zmes ohladi, dodamo še rum in pustimo stati 48 ur. Nato borovničev liker prelijemo v steklenice, ki smo jih že pred tem temeljito oprali in osušili (v kolikor so steklenice še mokre se liker lahko pokvari). Po želji lahko v steklenice dodate še borovnice ali pa jih porabite za kakšno pecivo. Navdih zanj najdete na naših spletnih straneh.

Kot že rečeno, je to bolj blaga, »ženska« pijača, a do sedaj še nihče ni zavrnil kozarčka, ko ga je enkrat poskusil. Mora pa seveda biti primerno ohlajen, da pride okus lepo do izraza. Borovničev liker v kombinaciji z lepo, nekoliko posebno steklenico, se je že večkrat izkazal kot zelo primerno in zaželeno darilo.


Kot zanimivost naj še omenim, da kljub splošnemu prepričanju, da ameriške borovnice tekočine in hrane ne obarvajo tako intenzivno kot gozdne to nikakor ne drži, samo kakšen dan več jih moramo pustiti namočene (v primeru namakanja v žganje). Kadar pa jih termično obdelamo, pa intenziteta barve prav nič ne zaostaja za gozdnimi borovnicami. Prepričate se lahko sami tudi na primeru likerja, bodisi tako da ga naredite sami ali pa da se oglasite pri nas na degustaciji!


276 views0 comments
bottom of page