top of page
  • hribaranita

Recept za borovničeve cmoke iz krompirjevega testa


Ko pomislimo na jedi iz borovnic je prva asociacija morda smoothie ali kaj sladkega kot pecivo, marmelada, sladoled ali sadna kupa, bolj redko pa sadje povezujemo z glavno jedjo. Ampak tudi kakšen tak recept se najde, tako da danes z vami delim idejo za brezmesno kosilo: borovničevi cmoki iz krompirjevega testa.


Cmoki so ena splošno poznanih jedi. Lahko so slani ali sladki v našem primeru bo govora seveda o sladkih. Osnovno testo za cmoke je pripravljeno iz moke, vrele vode in jajc. Testo je še bolj okusno, predvsem pa bolj lahko prebavljivo, če cmoke pripravite iz krompirjevega ali skutnega testa. Priprava krompirjevega testa sicer zahteva nekoliko več časa in truda, saj moramo krompir najprej skuhati, ohladiti in naribati ali pretlačiti. Vseeno pa ima tovrstno testo kar nekaj privržencev, zato ne bodo odveč naslednji namigi: za pripravo krompirjevega testa je bistveno, da uporabimo moknat krompir, v katerega po želji vmešamo nekaj skute. Skuta bo nekoliko osvežila in razrahljala težko testo, pa tudi sestavine bo povezala med seboj. Za vezivo dodamo tudi jajca, vendar ne smemo pretiravati; zadostuje že eno do dve jajci. Pomembna pa je tudi vrsta moke – za pripravo testa iz katerega bomo oblikovali cmoke se najbolje obnese ostra pšenična moka.





Sestavine za 2 osebi: 1/2 kg krompirja 15 dag moke (pol ostre, pol mehke) 1 jajce sol malo naribanega muškatnega oreščka 1 žlica masla 1/2 kg borovnic (svežih ali zmrznjenih) sladkor po okusu ali malo borovničeve marmelade drobtine cimet po okusu


Priprava: Krompir temeljito operemo skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhan – približno po pol ure, ga ocedimo, olupimo in pretlačimo ali drobno naribamo. Še toplemu primešamo maslo, sol, muškatni orešček, jajce in moko. Na hitro zgnetemo testo od katerega trgamo koščke, ki jih raztegnemo v krpice (cca 5x5 cm). V vsako krpico na sredino položimo 4-5 borovnic, po želji dodamo tudi malo sladkorja, ki ga lahko nadomestimo z žličko borovničeve marmelade. Testo pazljivo zvijemo v cmoke, robove pa dobro stisnemo, da med kuhanjem ne bodo razpadli. Cmoke kuhamo od 10 do v 15 min v slanem kropu – ko jih položimo v posodo s kuhalnico preverimo, da se niso prijeli na dno. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca in dobro odcedimo.


Prelijemo jih z na maslu popraženimi drobtinami, sladkamo po okusu. Po vrhu lahko potresemo tudi malo cimeta. Za dekoracijo pa na krožnik dodamo tudi pest borovnic. Cmoke ponudimo kot samostojno jed z domačim kompotom ali pa kot posladek, če vam kot kosilo ne zadostujejo.


Uporaben nasvet: V kolikor vam kaj cmokov ostane jih lahko shranite v zamrzovalno skrinjo za primer, ko boste na tesnem s časom in okusno kosilo bo v hipu pripravljeno. Lahko pa celo v naprej pripravite več testa in naredite več porcij za obroke med tednom, ko nam po navadi primanjkuje časa in idej. In še namig za zamrzovanje: cmoke najprej razporedite po pladnju, ki ga date za 1 dan v skrinjo, in šele potem v vrečko ali posodo, saj se tako cmoki ne bodo sprijeli med seboj in se bodo lepo ločili, ko jih boste potrebovali.


Pa dober tek!



10 views0 comments
bottom of page