top of page
  • marinovakmetijabor

Borovničevi kupčki iz skutnega testa z aromo sivke


Okus borovnic in aroma sivke sta že sama po sebi brbončicam zelo privlačna, v kombinaciji pa ustvarita pravo simfonijo okusov, ki jo lahko okusite tudi sami ob preizkušanju spodnjega recepta, ki je zelo hiter, preprost in enostaven, rezultat pa so okusni kupčki ali mini pite, odvisno od izbranega oblikovanja testa. Po mojih izkušnjah tega rahlega peciva zelo hitro zmanjka, zato morda razmislite o dvojni masi 😊.


Potrebne sestavine za nadev: • 180g sladkorja • 30g koruznega škroba •1/4 čajne žličke cimeta • 1 veliko žlico vode • 100g borovnic • 150g borovnic • 1 malo žličko svežega limoninega soka • 3-5 kapljic olja sivke (še prej se prepričajte, da je kvalitetno in varno za uživanje)


Kako ga pripraviti: v majhno ponev stresite sladkor in koruzni škrob in premešajte. Dodajte vodo in 100g borovnic, zmešajte v mešanico in jagode nekoliko zmečkajte.

Na zmerni toploti segrevajte posodo in mešajte, dokler borovnice ne začnejo puščati soka. Pri tem jih z vilicami nekoliko stiskajte, da se razpočijo. Redno mešajte, da se sladkor ne prismodi. Kmalu postane omaka gosta in sijoča, večina jagod pa se razpoči. Odmaknite ponev iz ognja in primešajte preostale borovnice. Ko se masa ohladi, dodamo limonin sok, olje sivke in cimet. Če vas skrbi, da bo okus po sivki premočan, uporabite 3 kapljice olja, če pa želite močnejšo aromo sivke, uporabite 5 kapljic (sama sem uporabila 5 kapljic in sem bila presenečena, kako sijajno se okusa ujameta). Maso postavite v hladilnik. Mora biti hladna, preden jo uporabimo za nadev.




Sestavine za testo:

0,5 kg moke

0,5 kg masla ali margarine (na sobni temperaturi)

0,5 kg puste skute

1 jajce za glazuro (opcijsko)

sladkor v prahu za posip (opcijsko)


Najprej v posodi z rokami zgnetemo zmehčano maščobo, da postane poponoma mehka (ne sme pa se stopiti), dodamo ji pusto skuto in ponovno gnetemo toliko časa, da nastane homogena zmes. Šele potem postopno dodajamo moko in spet gnetemo do homogene zmesi. Tako pripravljeno maso postavimo v hladilnik, da počiva najmanj 30 minut.


Ko se masa ohladi, jo lahko ponovno oblikujemo kar z rokami in sicer tako, da trgamo večje koščke, ki jih v dlani raztegnemo v krpico. Dodamo nadev (toliko, da bo še dovolj prostora, da testo stisnemo skupaj). Skrivnost, da vam nadev ne uide, je v tem, da je hladen, preden začnete.

Prepričajte se, da robove res dobro »zapečatite« skupaj, saj je izgled nekoliko slabši, če izteče precej polnjenje, ki je precej temne barve. Po želji lahko oblikovane »kupčke« premažemo še z razžvrkljanim jajcem za lesk.


Alternativa za oblikovanje testa v mini pite:

Ohlajeno maso razvaljamo in nato z modelčkoma velikosti najmanj 10 in 12 cm izrežemo kroge (obeh velikosti enako število.) Na manjši krog položimo kupček borovničevega nadeva – čimbolj na kup, da dobimo izgled mini pite. Čez to plast položimo večji krog in najprej močno s prsti pritisnemo robove, potem pa jih pritisnemo še z vilicami. Kot pri prejšnji opciji lahko za glazuro uporabimo razžvrkljano jajce, ki ga nanesemo s čopičem.


Pekač damo v pečico in pečemo na 180°c 10 -15 minut oziroma dokler testo ne dobi lepe zlate barve. Ko so pečeni, jih lahko še tople potresemo s sladkorjem v prahu, če ste bolj sladke sorte 😊.



96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page