top of page
  • marinovakmetijabor

ČOKOLADNO BOROVNIČEVA TORTA


Današnja torta je čudovita kombinacija sadja in čokolade, kar zagotavlja sočnost in večno klasični čokoladni okus – celo biskvit je čokoladen.


Pa se je kar čimprej lotimo. Za biskvit potrebujemo:

350g rjavega ali kokosovega sladkorja

310g moke

100g kakava

7g pecilnega praška

10g sode bikarbone

ščepec soli

3 manjša jajca

300 ml mleka

140 ml olja

270 ml vode

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V pekač premera 30cm namestimo peki papir in ga dobro namastimo z maslom. V skledo presejemo moko, kakav, pecilni prašek in sodo bikarbono ter dodamo sol in sladkor. Z mešalnikom posebej zamešamo cela jajca, mleko in olje. Mokre sestavine na hitro premešamo s suhimi in na koncu dodamo vrelo vodo. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes. Testo prelijemo v pekač in postavimo v pečico. Pečemo približno 45 minut. Biskvit je pečen, ko se testo ne prime več na zobotrebec, a pozor – pečice vsaj prvih 20 minut ne odpirajte, da se biskvit ne sesede. Ko je pečen, odprite pečico in ga nekaj minut še pustite notri, da se biskvit počasi ohlaja.


Ko se dovolj ohladi – na kratko lahko biskvit postavite kar v zamrzovalnik, ga razrežemo na 2 polovici. Če nimate primerno tankega in dolgega noža, gre lepo tudi z laksom – okoli in okoli zarežete linijo z nožem in potem previdno potegnete laks po utorih. Eno polovico položimo kar nazaj na čist pekač, skupaj z okvirjem, ki nam bom v pomoč pri ohranjanju oblike.



Čokoladna krema

280 g jedilne čokolade

5 listov želatine

560 ml sladke smetane za stepanje

2 žlici sladkorja v prahu

Približno petino smetane vlijemo v posodo, ki ji dodamo razlomljeno jedilno čokolado. Pristavimo na zmerni ogenj, mešamo dokler se čokolada ne raztopi, nato dodamo še sladkor v prahu. Želatino namočimo, ožamemo in dodamo čokoladi, da se razpusti. Počakamo, da se masa nekoliko ohladi. Preostalo smetano stepemo, da postane čvrsta in jo nato narahlo vmešamo k čokoladi. Kremo prelijemo čez polovico biskvita in damo za nekaj ur v hladilnik. Ko je čokoladna plast dovolj čvrsta, na njo položimo drugo polovico biskvita in pripravimo zadnjo, sadno plast.

Potrebujemo

400g svežih ali zamrznjenih borovnic

1l mleka ali borovničevega soka

2 vanilin pudinga

3 velike žlice sladkorja

3 kapljice eteričnega olja sivke (pred uporabo preverite, če je primerno za uživanje)

V manjši del mleka zamešate puding in sladkor ter dobro premešate. Večji del mleka zavrete. Maso vlijete v vrelo mleko in dodate še borovnice, ki ste jih predhodno zmiksali, da je nastala homogena zmes. Ves čas mešate. Ko je puding skuhan, vanj vmešate še nekaj kapljic eteričnega olja sivke.


Opcijsko lahko namesto mleka uporabite borovničev sok – v tem primeru je izgled bolj intenzivno vijolične barve in okus in struktura bolj »želejasta«. Z mlekom je barva bolj nežno vijolična in okus bolj spominja na pudingu.


Skuhano zmes prelijemo po drugi polovici biskvita in ponovno postavimo v hladilnik, da se dovolj ohladi in strdi. Ko je tudi zadnja plast dovolj kompaktna, je čas za ustvarjalno domišljijo: previdno odstranimo okvir, da ne poškodujemo roba – morda je treba rob z nožem nekoliko ločiti od okvirja.


Dekoracijo prepuščam vaši kreativnosti: zraven se lepo se podajo borovnice, čokoladni okraski, smetana…


89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page