top of page
  • marinovakmetijabor

PITA BREZ MOKE, JAJC IN PEKE


Recept za tole pito ne vsebuje glutena, zato je primeren tudi za ljudi s celiakijo, seveda pa bo teknil tudi vsem ostalim. Ker je pripravljena brez jajc, jo lahko uživajo tudi ljudje, ki so alergični na jajca, poleg tega pa jo lahko pripravite celo, če nimate pečice, pa še hitro je narejena, tako da res ni izgovorov, da se je ne bi lotili. Pa da ne izgubljamo časa, se kar lotimo, najprej pa preverimo, če imamo vse, kar rabimo za pripravo pite.


Za približno 12 kosov potrebujemo spodaj navedene sestavine:

- 250g sladkorja

- 400g sladke smetane za stepanje

- 50g masla

- 200g mandljevih lističev

- 8 listov želatine

- 200g navadnega čvrstega jogurta

- 250g svežih ali zmrznjenih borovnic

- 1 zavitek vanilj sladkorja

- 150ml penečega vina (šampanjca)

- 75ml borovničevega ali kakšnega drugega rdečega likerja (recept za liker)

- 1 žlica olja (za pomastitev peki papirja)



Na majhnem ognju stopimo 220g sladkorja in mešamo, dokler ne karamelizira. Maslo razrežemo na majhne koščke in ga vmešamo v karameliziran sladkor. Ponovno mešamo, da se vse skupaj stopi. V ločeni posodici pogrejemo 100g sladke smetane, ki jo nato še toplo dodamo karameli. Ko zmes zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 20 minut. Večkrat premešamo, da se ne prismodi. Ko je kuhano, previdno primešamo še mandljeve lističe in pazimo, da se ne razdrobijo preveč.


Med kuhanjem »podlage« lahko že pripravimo pekač za torto s premerom 24cm: na dno tortnega modela položimo peki papir, ki ga obrežemo po obodu, da se lepo prilega dnu. Tako odrezan papir premažemo z oljem, da se potem lepše odstrani. Po dnu modela enakomerno razporedimo kuhano zmes. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 90 minut, da se strdi. Medtem pa že lahko začnemo pripravljati nadev. Borovnice zmiksamo v blenderju in jih damo v lonec, da se kuhajo na zmernem ognju (tako je barva še bolj intenzivna). K borovnicam dodamo še jogurt, vanilj sladkor, preostali sladkor, peneče vino in liker. Vse skupaj še malo pokuhamo, da postane zmes vroča. Želatino namočimo v mrzlo vodo. Čez nekaj minut jo ožamemo in dodamo vroči zmesi, da se popolnoma razpusti. Po potrebi malo premešamo. V ločeni posodi stepemo še sladko smetano in jo postopoma dodajamo preostalim sestavinam. Vse skupaj nežno premešamo, dokler ne nastane homogena zmes, ki jo bomo kasneje razporedili po podlagi.


Iz hladilnika vzamemo tortni model z ohlajeno osnovo - podlago, kateri najprej odstranimo peki papir. Da ohranimo lepo obliko sladice, moramo obroč modela ponovno namestiti, preden dodamo nadev, ki ga premažemo enakomerno po podlagi – v nasprotnem se nadev namreč razlije. Ko končamo, sladico postavimo v hladilnik za 5 ur, da se masa strdi. Potem odstranimo obroč tortnega modela in pito dekoriramo po želji: glede na sezono lahko uporabite vrtnice, meliso, sezonsko sadje… jaz sem tokrat na primer uporabila kar sem imela trenutno pri roki: šipek, bezeg in borovnice, vse z domačega vrta. Glejte samo, da rastline niso slučajno strupene, kar je kar pogosto pri domačih okrasnih rastlinah.


Razrežemo na kose in ponudimo.

Pa dober tek!


195 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page