top of page
  • marinovakmetijabor

ŠKRLATNI ZAJTRK


V današnji situaciji je še bolj kot kdaj koli pomembno, da skrbimo za svoje zdravje, imunski sistem in splošno počutje. Poleg vseh ukrepov, ki jih moramo upoštevati, pa lahko veliko naredimo tudi sami s svojim načinom prehranjevanja. In vse se začne z zdravim zajtrkom. Če vam je morda zmanjkalo idej, ali pa zgolj za popestritev vam ponujam spodnji recept, ki se poleg okusa in koristnosti za zdravje ponaša še s privlačno, intenzivno škrlatno barvo.


Sestavine:

450 g borovnic

2 čajni žlički kardamoma

450 ml mandljevega mleka

2 veliki žlici ovsenih kosmičev

2 veliki žlici javorjevega sirupa


Postopek:

V blender damo vse sestavine (kardamom še prej očistimo iz lupine), po potrebi jih nekoliko potlačimo s priloženo palčko. Blender nastavimo na »smoothie« program. Nalijemo v kozarce in takoj postrežemo.



Kardamom je pri nas sicer manj znana začimba, a zato nič manj koristna in uporabna.


Ste vedeli, da ima kardamom polno koristnih lastnosti za zdravje?


Ureja prebavo Kardamom je v sorodu z ingverjem in se ga lahko tako kot ingver uporablja v primeru prebavnih težav. Povečajte njegovo uživanje, če imate težave s slabostjo, napenjanjem, zgago, zaprtostjo, pomanjkanjem apetita, povečano kislino v želodcu ali če vas pestijo druge prebavne nevšečnosti.


Skrbi za ustno higieno in svež dah V Indiji po vsakem obroku žvečijo kardamom v zrnih, lahko pa ga uporabljate kadarkoli želite osvežiti zadah. Poleg tega, da prežene slab zadah, zdravi tudi razjede v ustni sluznici.


Razstrupljan organizem in znižuje krvni tlak Uživanje kardamoma bo pomagalo ledvicam, da iz telesa izločijo strupene in odvečne snovi. Deluje tudi kot diuretik. Uživanje kardamoma namreč čisti mehur, sečne poti, odstranjuje odpadne snovi, sol, odvečno vodo, toksine in patogene, zato ne preseneča, da zavira rast rakavih celic. Ker deluje diuretično in vsebuje veliko vlaknin, vpliva tudi na krvni tlak. V primeru povišanega pritiska ga redno uživanje kardamoma zniža.


Preprečuje krvne strdke Kardamom preprečuje nastanek krvnih strdkov, tako da zavira kopičenje krvnih telesc in preprečuje, da bi se prilepila na krvne žile.

Preganja depresijo Sodobna znanost učinka kardamoma na depresijo še ni raziskala, a ajurveda prisega na čaj iz kardamoma, ko je treba zdraviti brezvoljnost in depresijo.


Blaži simptome prehlada, gripe in sezonskih obolenj Če boste kardamom redno dodajali redni prehrani (čaj, zajtrke, sladice in druge obroke), lahko popolnoma preprečite simptome sezonskih obolenj. Pomaga tudi, ko opazite prve simptome prehlada. Blaži kašelj in se uporablja tudi pri bronhitisu.

Antioksidant Številni vitamin, fitohranila in eterična olja v kardamomu delujejo kot antioksidanti. Odstranjujejo proste radikale in preprečujejo celično staranje. Eterična olja v kardamomu preprečujejo rast virusov, bakterij, glivic in plesni.


Deluje protivnetno Tako kot ingver in kurkuma (vsi trije so v sorodu) ima tudi kardamom protivnetno delovanje, ki blaži bolečine in otekline, še posebej v sluznicah ust in grla.


Pomaga tudi pri kolcanju in pri vseh drugih krčenjih mišic, ki niso pod našo kontrolo, na primer želodčne krče ali krče v črevesju.


In nenazadnje, ga poleg vsega že naštetega tradicionalna medicina uvršča med afrodiziake in sicer predvsem pri moških, saj lahko pomaga pri težavah z erekcijo in impotenci.


Glede na vse navedeno, ni več nobenega dvoma, da je škrlatni zajtrk prava izbira, tako za fizično kot duševno zdravje.


53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page