top of page
  • marinovakmetijabor

Najboljša borovničeva pita


V to pito sem se zaljubila odkar sem jo prvič poskusila, zato sem se odločila, da recept delim tudi z vami. Včasih sicer nadomestim borovnice in sivko z jabolki in cimetom, če ravno ne gredo drugače v promet, a največkrat je na sporedu kar tale verzija, ki vam jo bom prestavila. Rokovanje s testom je sicer nekoliko nerodno in priznam, da me je prvič kar jezilo in sem se celo malo bala, če sem naredila kaj narobe – to pišem samo iz razloga, da vas potolažim, če bi tudi vas obdajali podobni pomisleki. A že ko se iz pečice začne širiti vonj po svežem domačem pecivu, veste da ste na pravi poti. Ko pa pito vzamete iz pečice, komaj dočakate, da se toliko ohladi, da jo poskusite in če ne prej, se tedaj dokončno razblinijo vsi dvomi.


Kar mi je poleg tega še posebej všeč pri tem receptu, je to, da so sestavine zares osnovne in jih imate prav gotovo že doma.

Sedaj pa naj bo dovolj besedi in kar na delo!


Sestavine za testo:

35 dag moke

½ pecilnega praška

12 dag sladkorja, ki ga lahko nadomestimo s kokosovim sladkorjem

1 vanilin sladkor (ali polovico stroka vanilje za še bolj pristno aromo)

20 dag toplega (a ne stopljenega) masla

3 rumenjake

3 do 4 žlice mleka ali kisle smetane

1 ščepec soli


Za nadev:

400 g ameriških borovnic (dobro se obnesejo tako sveže kot zamrznjene)

Opcijsko 3-5 kapljic eteričnega olja sivke, primernega za uživanje



Vse sestavine zmešamo skupaj v posodi (predhodno seveda pecilni prašek in moko) in dobro pregnetemo kar z rokami. Testo razdelimo na dva dela in sicer v razmerju 2:3. Večji del testa razporedimo po pekaču, kamor smo že prej položili peki papir. Testo je sicer težko ukrotljivo in zoprno kar se oblikovanja tiče, priznam, a obljubim, da bo trud poplačan s prvim grižljajem. Poleg tega se s tem ni potrebno preveč obremenjevati – luknje enostavno pokrpate z manjšimi koščki, na končni izgled pa to tako ali tako ne bo imelo nobenega vpliva. Za sadno plast v posodo natresemo ameriške borovnice, ki jih pokapano z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke (3 do 5) in dobro premešamo, da se vse borovnice navzamejo arome. Pred uporabo se seveda prepričamo, da je olje varno za uživanje.


Odkar sem prvič preizkusila kombinacijo borovnic in sivke nanjo prisegam in k vsakemu receptu z borovnicami dodam tudi nekaj sivkine arome. Od takrat sta zame nerazdružljivi in tako samoumevni kot kombinacija jabolka in cimeta. V kolikor sivke ne želite dodati, lahko borovnice potresete direktno po testu. Ko so borovnice lepo razporejene po testu, pa se lotimo še preostanka testa. Narežemo ga na manjše koščke iz katerih oblikujemo okrogle ali ploščate trakove v dolžini pekača, iz njih bomo namreč oblikovali »mrežo« čez pito. Morda ni odveč razmisliti na kako veliko koščke bi želeli pito razrezati in temu primerno prilagoditi »gostoto« trakov – lepo namreč izgleda, če je na vsakem koščku kakšen del mreže. Trakovi se bodo lepše oblikovali, če testo za nekaj minut postavimo v hladilnik. Trakove položimo na pito po dolgem in po širini in jo damo v pečico. Pečemo približno 35 minut na 180C.



371 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page