top of page
  • marinovakmetijabor

OREHOVA ROLADA S SOČNIM BOROVNIČEVIM NADEVOM

Updated: Apr 5, 2020

Orehova rolada ne vsebuje moke, zaradi kombinacije nadeva kisle smetane in borovnic pa je prijetno osvežilna in sočna, nekoliko sladko kislega okusa. Glede na sestavine, ki jih vsebuje, je primerna tudi za ljudi s celiakijo. V hladilniku naj bi menda obstala tudi do 5 dni, a iz lastne izkušnje težko potrdim, ker je vedno zmanjka že prvi dan…okus pa je vsekakor boljši, če jo vsaj za nekaj ur postavimo v hladilnik (lahko tudi za 10 do 15 minut v zamrzovalno skrinjo), da se primerno ohladi, poleg tega pa se testo v celoti prepoji s sočnim nadevom.


Priprava tega peciva je hitra in enostavna, potrebujete pa samo 6 osnovnih sestavin, ki so po navadi vedno pri roki, tako da je dobrodošla rešitev tudi v primeru nenapovedanih gostov (v tem času to sicer ni aktualno), pa še lepo diši po hiši. Tudi s samim testom je manj težav pri pripravi, saj se lepše zvije kot testo narejeno iz moke (manj poka).


Sestavine za roladno testo:


8 jajc (zadostuje tudi 6, če jih ravno nimate toliko)

8 žlic sladkorja

10 dag mletih orehov (orehe lahko preverjeno nadomestite tudi z lešniki – v tem primeru pride testo malo svetlejše barve, kar lahko popravite z dodatkom kakava - lahko pa uporabite kakšne koli druge oreščke)

Sestavine za roladin namaz:


100g svežih ali zmrznjenih borovnic žlica vode (v kolikor so borovnice sveže, pri zamrznjenih ni potrebe, ker spustijo vodo med segrevanjem) 1 žlico sladila oz po okusu 2 lističa želatine

​ 2 mali kisli smetani, če vam je všeč intenziven okus, priporočam mileram

Postopek:

Ločimo rumenjake in beljake. Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Izmenično dodajamo mlete orehe in sneg, narahlo mešamo, da sneg ne upade. Na velik pladenj (velikost pečice) položimo peki papir, ki ga namažemo z maslom, da se testo ne prime na podlago. Na tako pripravljen pekač vlijemo maso, ki jo enakomerno porazdelimo.


Testo pečemo 15 minut na 190 stopinjah. Če se testo peče predlogo, pri zvijanju rado poči. Ko je pečeno, še vroče skupaj s papirjem za peko zvijemo v rolado.


Medtem pripravimo nadev. Borovnice zavremo z vodo in sladilom, fino spasiramo in v njih razpustimo ožete lističe želatine, ki smo jo predhodno namakali v mrzli vodi. V maso na koncu dodamo kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.

Ko se testo ohladi, rolado ponovno odvijemo, odstranimo peki papir in biskvit namažemo z nadevom. Ponovno zvijemo v rolado, po vrhu jo lahko po želji namažemo s kislo smetano in potresemo z mletimi orehi oz. z enakimi oreščki, ki ste jih uporabili za testo.


V kolikor imate v družini otroke, pričakujete obiske ali pa bi želeli speči pecivo za kakšno posebno priložnost, vam priporočam, da spečete vsaj 2 pekača, saj bo rolada prav gotovo hitro pošla. Prisotni vam bodo zagotovo hvaležni!


Pa še nasvet, da rolada ne poči

Če vam rolada med zvijanjem rada poči, poizkusite naslednji trik:

pečeno rulado še na pekaču pokrijemo s še enim peki papirjem, čez damo vlažno krpo in pustimo, da se ohladi, namažemo in zvijemo. Vlažna krpa namreč "zmehča" testo, da se ne lomi.


Pa slasten tek želimo!


800 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page