top of page
  • marinovakmetijabor

Pisane borovničeve kocke


Današnje pecivo pa ne, da je samo izredno okusno, ampak je tudi izredno privlačno na oko; je pa res da zahteva nekoliko več časa in priprav, kar je obratno sorazmerno s trajanjem peciva. No, pa saj je ta tak letni čas, da si to nekoliko lažje privoščimo.


Navedene sestavine so primerne za pravokoten pekač mer 20 x 30 cm, v primeru, če želite obliko torte, pa uporabite okrogel pekač s snemljivim obodom premera 26 cm, saj je pecivo ravno prav visoko in dovolj čvrsto, da ga lahko režemo tudi na večje kose.


Najprej je seveda potrebno speči biskvit, za katerega potrebujemo: 5 jajc, 120 g moke, 150 g kokosovega sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja (ali še boljše 1 nožna konica vanilje iz stroka), 80 ml olja, 40 g gustina ali 1vanili puding, nastrgana lupinica 1 bio limone, ščepec soli.


Ločimo rumenjake in beljak iz katerega naredimo sneg. Rumenjake s sladkorjem zmešamo v večji posodi. Ko se masa začne peniti, dodamo ostale sestavine razen moke in beljakov in spet dobro zmešamo. Na koncu izmenično dodajamo moko in sneg in nežno vmešamo. Pečemo na 180C med 15 in 20 minut. POčakamo, da se biskvit ohladi in nadaljujemo s prvo plastjo.



Sedaj pa h kremnim plastem:

Gustinova (bela) krema:

1l mleka

6 žlic gustina

6 žlic sladkorja ​


V kozico odlijemo približno 2 dcl mleka, ostalo pristavimo na štedilnik, da zavre. V kozico dodamo gustin, sladkor in dobro premešamo, da postane zmes popolnoma gladka, brez grudic. Zlijemo v mleko, ki je že zavrelo in kuhamo na zmernem ognju še nekaj minut. Ves čas mešamo, da se ne prismodi. Dobljeno maso enakomerno premažemo po ohlajenem biskvitu in po potrebi še malo popravimo, da je sloj res povsod enako visok.


Borovničeva (vijolična) krema 300g polnomastnega grškega jogurta

300g stepene sladke smetane

250g ameriških borovnic (svežih ali zamrznjenih)

5 žlic kokosovega sladkorja

1 vrečka agar agar

​Agar agar zmešajte s 100 ml hladne vode. Zavrite in pustite 1 minuto vreti. Pustite, da se zmes nekoliko ohladi in postopoma primešajte vse ostale sestavine, ki morajo biti hladne. Vse skupaj spasiramo v fino, gladko maso in enakomerno razlijemo po predhodni plasti, ki pa mora biti že ohlajena.

Nekaj dejstev, če se s to sestavino srečujete prvič: agar agar je nadomestilo za želatino, ki je beljakovinskega izvora, pridobivajo jo namreč iz govejih in telečjih kosti, hrustanca, kit ter drugih tkiv. Večina želatine, ki se jo uporablja v različnih industrijah se pridobiva iz kože prašičev, medtem ko je agar agar rastlinskega izvora, in sicer iz rdečih alg, če smo čisto natančni. Zaradi navedenega je primeren tudi za vegetarijance in celo vegane. Zanemarljiva ni niti razlika v kalorični vrednosti – za primerjavo: Klasična želatina ima namreč kar 338 Kcal/100 gramov, medtem ko jih ima omenjeni rastlinski nadomestek 200 Kcal/100 gramov. Postopek je sicer nekoliko drugačen kot pri uporabi želatine, je pa opisan zgoraj.

Zaključni sloj – temna plast

250g ameriških borovnic (svežih ali zamrznjenih)

0,5dl hladne vode

2 žlici kokosovega sladkorja

3 kapljice eteričnega olja sivke

1/2 zavitka agar agar ​​


Agar agar zmešajte s 500 ml hladne vode. Zmes zavrite in pustite, da vre približno 1 minuto. Pustite, da se nekoliko ohladi in postopoma primešajte še vse ostale sestavine. Nato vse skupaj spasirajte v fino, gladko maso in enakomerno razlijete po predhodni plasti, ki pa mora biti že ohlajena.

Pecivo je primerno za rezanje po najmanj 6 urah ohlajanja v hladilniku. Zaradi kompaktne strukture biskvita in kreme je pecivo tudi zelo primerno za torto.


545 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page