top of page
  • marinovakmetijabor

Rezine z borovničevim želejem


Pecivo, ki je tako preprosto, da za pripravo ne potrebujete niti tehtnice, vse količine so namreč »na žlico«, poleg tega imate skoraj zagotovo večino sestavin že doma. Za navedeno količino dobimo kar lepo število kosov peciva, ki ga lahko narežete v obliki kock ali rezin - kar vam je ljubše. Pa poglejmo, kaj vse potrebujemo.


Sestavine za biskvit:

7 jajc

7 žlic moke (lahko navadna, kokosova ali vsake pol)

7 žlic sladkorja

Postopek za biskvit:

Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake sladkamo in zmiksamo, posebej naredimo sneg. Rumenjakom izmenično dodajamo moko in sneg, narahlo mešamo. Vlijemo na pekač dimenzije 38 cm x 33 cm na katerega smo predhodno razgrnili peki papir. Maso pečemo na 180 C približno 20 do 25 minut.

Ko se biskvit ohladi, ga skupaj s peki papirjem vzamemo iz pekača in položimo na večji pladenj ali pekač. Glede na to, da bomo na biskvit vlivali več tekočih plasti, se kot dobrodošel pripomoček izkaže nastavljiv okvir za peko. Z njegovo pomočjo namreč preprečimo odtekanje preliva, ter ga lepše, lažje in bolj enakomerno razporedimo. Na biskvit torej namestimo nastavljiv okvir in velikost prilagodimo tako, da se tesno prilega.



Medtem, ko čakamo, da se biskvit ohladi, lahko že pripravimo prvi sloj za katerega potrebujemo:


1l liter temnega soka (borovnica ali črni ribez)

2 vanilin pudinga

6 žlic sladkorja

200g borovnic (sveže ali zmrznjene)

3-5 kapljic eteričnega olja sivke (pred uporabo preverite, da je varno za uživanje)

Borovnice zmiksamo v blenderju. V kozico stresemo puding in sladkor, zmešamo z delom soka in dodamo še zmiksane borovnice v katere smo kapnili nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Preostali del soka zavremo in v njem približno 2 minuti pripravljeno mešanico kuhamo na zmernem ognju. Vseskozi dobro mešamo, da se ne prime. Kuhano zmes, ki je podobna želeju, enakomerno prelijemo po ohlajenem biskvitu in po potrebi še malo popravimo z lopatko.


Ko se žele ohladi, pripravimo še zadnji sloj iz kuhanega koruznega škroba. Potrebujemo pa:

1l mleka

6 žlic gustina

6 žlic sladkorja


Postopek je enak kot pri kuhanju pudinga, se pravi:

V kozico stresemo gustin (koruzni škrob) in sladkor, zmešamo z delom mleka. Preostali del mleka zavremo, vlijemo pripravljeno mešanico in jo kuhamo na zmernem ognju približno 2 minuti. Vseskozi dobro mešamo, da se ne prime. Kuhano zmes prelijemo po dobro ohlajeni predhodni plasti (v nasprotnem se bosta plasti premešali in izgled ne bo tako eleganten). Če je potrebno še malo popravimo z lopatko, da je zares enakomerno razporejeno. Ponovno počakamo, da se dovolj ohladi, drugače se lahko zgodi, da nam plasti »pobegnejo«, ko odstranimo nastavljiv okvir za peko. Najbolje je, če pecivo postavite vsaj za nekaj ur v hladilnik.


Zaradi izrazitega barvnega kontrasta lahko kocke okrasimo s čokoladnimi ostružki, celimi borovnicami, pisanimi mrvicami, pisanimi cvetovi, seveda pa se lahko pri dekoraciji prepustite domišljiji.


Ste vedeli, da lahko sivko s pridom uporabljate tudi za druge namene v kuhinji:

Sivko lahko na primer uporabite tudi kot začimbo pri kuhanju. Uporablja se kot dišava v džemih, marmeladah, sadnih solatah, želejih, lahko pa iz nje pripravite tudi odličen kis. Mlade liste sivke lahko dodate kot začimbo ribam, divjačini in raznim pikantnim omakam. Če vejico sivke položite na žareče oglje v ražnju, dobi meso odličen priokus.


312 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page