top of page
  • marinovakmetijabor

Sladoledne lučke z borovnicami in kokosovim mlekom

Res je, priznam, ni še čisto pravo poletje, ampak sonce že prav prijetno greje, poleg tega pa sem v zamrzovalni skrinji našla še zadnje ostanke borovnic, ki jih je treba porabiti pred novo sezono, saj ko se enkrat začne sezona svežih, zamrznjene nimajo »več šans«. Mimogrede, za sladoled lahko prav tako uporabite sveže borovnice. Kakorkoli, ni mi bilo treba dolgo premišljevati, kaj bi z njimi, hitro je namreč padla ideja, da naredimo čisto pravi domač sladoled. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so bili za ta predlog najbolj zagreti otroci. Poleg tega so takele kuharske umetnije tudi prav primerne za angažiranje najmlajših za pomoč, ki je hkrati dragoceno učenje za njihovo prihodnost in samostojno življenje, tako da kar izkoristimo njihovo zavzetost, dokler traja!


V kratkem vam torej zaupam recept za osvežilni domač sladoled, ki smo ga pripravili z mojimi zagnanimi pomočniki. Sladoled je primeren prav za vse okuse, saj ne vsebuje živalskih izdelkov, kot so mleko ali smetana, rafiniranega sladkorja, poleg tega je pa še presen, tako da je prava poslastica, ki bo v vročih dneh razveseljevala raznovrstne okuse.




Da je vse skupaj še bolje, je recept sila enostaven in mimogrede pripravljen (če seveda odmislimo čas zamrzovanja – naš naraščaj je komaj dočakal, da smo ga poskusili). Kar pa je še najboljše, za pripravo me potrebujete nobenih posebnih aparatur (v mislim imam predvsem strojček za izdelavo sladoleda), kot je pogosto zahtevano v receptih za sladolede.


Sestavine za 8 lučk:

1,5 skodelice borovnic (svežih ali zamrznjenih)

2 veliki žlici vode

5 žlic javorjevega ali agavinega sirupa

¾ pločevinke polnomastnega kokosovega mleka (ki ga pred uporabo dobro pretresite. Če je bil na hladnem se prepričajte, da je tekoče).

0,5 skodelice mandljevega mleka

Seveda ne smemo pozabiti še na modelčke za lučke 😊.


Navodila za pripravo:

V majhno kozico stresemo borovnice, dodamo vodo in 3 žlice javorjevega sirupa. Če nimate pri roki javorjevega sirupa, se ravno tako dobro obnese agavin sirup ali kakšna druga »sladkoba« v tekoči obliki. Kozico postavimo na štedilnik, da zavre. Naj zmerno vre toliko časa, da postane zmes lepljiva in gosta. Kozico odstavimo iz štedilnika. Borovnic ni potrebno mečkati, lučke so lepše, če jagode ohranijo obliko.


V majhni posodi zmešajte še preostanek javorjevega sirupa, kokosovo in mandljevo mleko.

Modelčke do dobre polovice napolnite z mešanico kokosovega in mandljevega mleka, nato z žlico dodajte borovnice do vrha modelčka, s tem dobite privlačen marmornati videz. Modelčke zaprete in postavite v zamrzovalno skrinjo. Če želite bolj originalen videz lučk, lahko po 1 uri, ko masa še ni čisto strjena, vzamete modelčke iz skrinje in plastična držala nadomestite z lesenimi palčkami. Da se lučke popolnoma strdijo, morajo biti v zamrzovalniku vsaj 5 ur.


Če modelčkov za lučke nimate, ali so ravno zasedeni s kakšnim drugim okusnim domačim sladoledom, se lahko poigrate tudi s kakšnimi drugimi embalažami. Lahko npr. uporabite modelčke za puding. Sladoled iz takih modelčkom lahko servirate tako, da modelček za nekaj sekund postavite v vročo vodo, da sladoled nekoliko odstopi, potem pa sladoled »prekucnete« na krožnik, kjer ga lahko dekorirate s kokosovimi kosmiči, borovničevim sirupu, čokoladnim prelivom ali se prepustite domišljiji…


Pa dober tek!



143 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page